Ben Aldırma İşlemi İle İstenmeyen Benlere Son!

  • 18 Ağustos 2021
  • 1.757 kez görüntülendi.
Ben Aldırma İşlemi İle İstenmeyen Benlere Son!

Ben nedir?

Ben veya Latince ismiyle nevüs, cildimizin farklı katman ve yapılarından beslenen, çoğunlukla doğuştan bazen de sonradan ortaya çıkan, kabarık veya düz bir şekle sahip olan, ten rengi veya daha koyu renk bir halde bulunan bir türdür. Vücudumuzun hemen hemen tüm bölgelerinde meydana gelen benler hepimizin az ya da çok sahip olduğu bir şeydir. Bilhassa yüz bölgesinde veya burnun üstünde beliren benlerden bazı insanlar rahatsızlık duymaktadır. Ben aldırma yöntemleri ile istenmeyen benlere kalıcı çözüm sağlanmaktadır.

Ben çeşitleri nelerdir?

Ben çeşitleri oldukça fazladır. Dolayısıyla benlerin tıp dilinde birçok sınıflandırma ve gruplandırma sistemi bulunmaktadır. Ben türünün veya tipinin ne olduğu veya olmadığı, bu tipin tehlike arz edip etmediği, nasıl takip edilmesi gerektiği, gerektiğinde hangi yöntem ile tedavi edilmesinin faydalı olabileceği gibi sorular dermatoloji alanına girmekte ve bu alanda görev alan doktorları ilgilendirmektedir.

Benler için yaygınlıkla kullanılan sınıflandırma ise benlerin derinin katmanları içindeki dizaynına göre olandır. Benlerin deri katmanındaki yerleşimi tedavi şekline de etki etmektedir. Erken evrede bulunan benler, derinin üst katmanı olarak adlandırılan epidermis ile derinin orta katmanında olan dermis arasında yer alırlar. Bu türdeki benler ise “junctional nevüs” olarak bilinir. Bu tip benler deri ile aynı hizada bulunurlar. Genellikle pürüzsüz ve koyu renkli bir yapıya sahiptirler. Hemen hemen herkeste görülürler.

Eğer ki benler gelişme gösterir ise derinin orta tabakası dermise doğru büyüme sağlarlar. Bu tip benlere ise “compound nevüs” denmektedir. Fakat sadece derinin orta tabakasında konumlanmış ise bu benlere “dermal nevüs” ismi verilir. Bu tip virüsler junctional nevüs türüne göre daha kalındırlar ve deriyle aynı hizada bulunmazlar. Ele gelirler ve çoğunlukla kabarık olurlar.

Ben aldırma zararlı mıdır?

Ben aldırma işlemi cerrahi bir operasyondur ve herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Fakat işlem sonrası minik çaplı bir iz kalma olasılığından söz edilebilir. Bu işlemin tek dezavantajı bu olabilir. Kişiyi rahatsız eden iyi huylu benlerin cerrahi olarak alınması herhangi bir risk teşkil etmez. Fakat kişinin rahatsızlık duyduğu ben kötü huylu ve riskli ise bu türlerin tamamiyle vücuttan uzaklaştırılması sağlandığı için tedavi edici yapısından dolayı oldukça önemlidir.

Ben aldırma sonrası iz kalır mı?

Ben aldırma işlemi cerrahi olarak yapılmış ise iz kalmaktadır. Fakat bu noktada izlerin doğrultusu ve ebatı önemlidir. Yüzümüzde görülmeyen parmak izi inceliğinde çizgiler bulunur. Bu çizgiler ise yaş aldıkça kırışıklık denilen belirgin çizgiler halini alır. Eğer ki cerrahi ben aldırma operasyonu bu çizgilere paralel olarak yapılır ise sonradan kalacak olan iz pek de fazla belli olmaz. Fakat operasyon çizgilere dik veya açılı olacak şekilde yapılırsa izlerin belirgin seviyesi artabilir. Fakat unutulmamalıdır ki bu durum ben aldırma işlemine özgü bir durum değildir. Her cerrahi işlem sonrası iz kalma durumu kaçınılmazdır.

Ben aldırma işlemi nasıl yapılır?

Ben aldırma işlemi yüz bölgesi, burun bölgesi ve dudak bölgesinde daha çok uygulanan bir operasyondur. Bunlarından arasından ise en çok yüz bölgesine uygulanır. Yüzümüzde beliren ve çoğunlukla kalıcı olmayan bir sivilce bile bizi bazen rahatsız edebilmektedir. Yapısal olarak bazı insanların yüzünde onlarca ben bulunabilir. Bazen ise tek bir ben kişiyi oldukça huzursuz bir duruma sokabilir. Yüzde ben aldırma işlemi yapılmadan önce mutlaka ben tipinin belirlenmesi gerekir. Yani benin veya benlerin bir dermatolog veya estetik cerrah tarafından görülmesi şarttır. Ben türünün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu, lazer mi yoksa cerrahi işlemin mi tercih edilebileceği tedavinin gidişatını belirleyen önemli sorulardır. Cerrahi operasyon uygun görüldüğü takdirde hasta iz kalacağını bilmelidir. Lazer yönteminde ise Er-YAG ve CO2 gibi lazer çeşitleri, krioterapi ve Plexr gibi cihazlar daha kabarık türdeki benler için idealdir. Cilt hizasında bulunan koyu renkteki benlerin ben aldırma tedavisi için ise cerrahi yöntem tercih edilir. Bu ben tipleri için bir de Q-switched Nd-YAG lazer de uygun bir seçenektir.

Burun bölgesinde bulunan benler ise bölgenin anatomik yapısı sebebiyle oldukça önemlidir. Burun bölgesi alından burun ucuna doğru kalınlaşır. Bu bölgede bulunan yüz çizgileri ise her bölgede değişik yapıdadır. Aynı zamanda yaş aldıkça burun üzerinde bulunan lekelerde cilt kanseri riski meydana gelmesi de sık görülen bir olasılıktır. Bu sebeple burun üzerinde bulunan benler mutlaka bir plastik cerrah tarafından alınmalıdır. Aksi halde geri dönüşü olmayan durumlar meydana gelebilir.

Dudaktan ben aldırma operasyonu ise dudakların özel anatomik yapısı nedeniyle önemlidir. Dudak üzerindeki her bölge –üst dudak, alt dudak, dudak köşesi ve dudak içi gibi- birbirinden farklı yapıda özellik gösterir. Bu nedenle de bu bölgelerdeki tedaviler değişiklik göstermektedir. Yaş geçtikçe burun gibi dudaktaki leke zeminlerinde de cilt kanseri gelişmesi yaygın görülür. Bu nedenle dudaktan ben aldırma işlemi de plastik cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir.

Ben aldırma yöntemleri nelerdir?

Cerrahi ben aldırma işlemi: Cerrahi ben aldırma işleminde operasyon sonrası iz kalma olasılığı yüksektir. Kişi ben aldırma operasyonu geçirmek istediğine karar verdikten sonra beninin hangi yöntemle alınacağı ve sonrasında iz kalıp kalmayacağı sorularının cevaplarını öğrenmesi gerekir. Bu noktada en sağlıklı bilgi doktordan edinilecek olandır. Eğer ki kurtulmak istediğinin beniniz kötü huylu ise ve bir risk teşkil ediyorsa bu operasyon mutlaka cerrahi yöntemlerle gerçekleşmelidir. İşlem sonrası alınan parça ise patolojiye yollanır.

Ben aldırma operasyonu minik müdahaleler eşliğinde gerçekleşen bir işlem olduğundan genellikle bu operasyonda lokal anestezi kullanılır. İşlem sonrası 1-2 gün süren bir pansuman süresi oluşur. Eğer alınacak bir dikiş var ise bunlar da bir hafta 10 gün içerisinde halledilir.

Plexr ile ben aldırma işlemi: Plexr ile ben aldırma işlemi daha çok kabarık ben ve lezyon tedavisinde tercih edilir. Plexr ile ben aldırma işlemi lokal anestezi kullanılarak uygulanır. Operasyon sonrası ben bulunan bölgede bir hafta 10 gün süren bir kabuk oluşumu meydana gelir. Kabuk kalktıktan sonra aynı bölgede pembe bir görüntü oluşur. Bu pembe oluşum güneşten korunmalıdır. Eğer güneşten korunmaz ise pembelik kahverengi bir lekeye dönüşür. Bu pembelik 1 ila 3 ay içerisinde geçmektedir.

Ameliyatsız ben aldırma işlemi ise bazı ben tipleri için Er-YAG lazer, CO’lazer, klioterapi ve plexr gibi cihazlar ile mümkündür.

Ben aldırma ne kadar? Ben aldırma fiyatları neye göre değişir?

Ben aldırma fiyatları operasyon esnasında hangi yöntemin uygulanacağına, benlerin boyutuna, benlerin sayısına ve vücudun hangi bölgesinde boy gösterdiğine göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda işlemin yapılacağı klinik ve işlemi yapacak olan doktorun tecrübesi de fiyatlandırmayı etkiler. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Sizin için en doğru fiyat bilgisine ulaşmak ve diğer tüm merak ettikleriniz için 0212 241 46 24 numaralı telefondan kliniğimize ulaşabilirsiniz.

Özel Quartz Poliklinik

Web Site: https://www.quartzclinique.com/

TEL: +90 212 241 46 24

Facebook:@quartzclinique

Instagram :@quartzclinique

YouTube: Quartz Clinique