Bedensel Ruhsal ve Sosyal Sağlık Nasıl Korunur?

  • 07 Temmuz 2021
  • 2.036 kez görüntülendi.
Bedensel Ruhsal ve Sosyal Sağlık Nasıl Korunur?

Özel Sağlık Sigortası | Sağlık Sigortaları | Sigorta & Emeklilik | Bireysel  | Ziraat Bankası

SAĞLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), insan sağlığını bedensel, ruhsal ve sosyal yönden olmak üzere üç ayrı kategoriye ayırmıştır. Sağlıklı olmak genel tabiri ile insanın bu üç ayrı kategoride tam bir iyilik halinde olmasını ifade etmektedir. Bedensel sağlık, insan vücudunu oluşturan doku ve organların eksiksiz çalışmasını sağlar. Ayrıca herhangi bir hastalık veya  işlev bozukluğu olmamasını ifade eder. Ruhsal sağlık kişinin yaşının getirdiği zihinsel işlevleri tam yerine getirebilmesini; bilişsel, duygusal ve davranışsal işlevlerini sürdürebilmesi anlamına gelir. Sosyal sağlık ise kişinin insanlarla iyi ilişki içinde olmasını ve çevresiyle barışık olma durumunu belli eder.

BEDENSEL SAĞLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Bireyin vücut sağlığını koruyabilmesi için yapabileceği ilk ve en önemli adım tabii ki sağlıklı beslenmeden geçiyor.  Her besinden yeterli kadar almak ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturmak vücudun işlevlerini tam yerine getirebilmesi için en önemli faktör. Oluşturulacak sağlıklı beslenme düzenini spor ve düzenli uyku ile desteklemek kişinin fiziksel sağlığını korumasına yardımcı olacaktır.

RUHSAL SAĞLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

İnsanın ruhsal sağlığı, en az fiziksel sağlığı kadar önemli olan bir diğer konudur. Zihinsel sağlığı korumak adına ilk yapılması gereken şey ise olumsuz duygu ve düşünceleri kontrol etmektir. Stres, korku, aşırı öfke, öz güven eksikliği gibi kişinin kötü hissetmesine neden olan bu negatif düşünceleri zihinden atabilmek için farklı yollar mevcuttur. Meditasyon yapmak, üzüntüleri kağıda yazmak, nefes egzersizleri yapmak gibi farklı yöntemler ile kişi daha olumlu ve pozitif bir ruh haline geçiş yapabilmektedir.

SOSYAL SAĞLIĞIMIZI KORUMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Kişinin çevresiyle sağlıklı bir ilişki kurabilmesi adına atabileceği en temel adım kendisiyle barışık olmasıdır. Benlik algısı negatif yönde olan bireyin çevresiyle pozitif bir ilişki kurması beklenemez. İnsanın sosyal iyilik halini kazanabilmesi için olumlu bir öz saygı ve öz benlik algısına sahip olması gerekmektedir. Bu algıyı yakalamış birey toplum içinde uyumlu ve yararlı olma haline ulaşabilir.