SAĞLIKLI DİYET VE ÖZELLİKLERİ

SAĞLIKLI DİYET VE ÖZELLİKLERİ

Sağlıklı Diyet Listesi Önerileri | Diyetisyen Gülden Demir, Ankara

Yaşam boyu sağlıklı diyet tüketmek, her türlü yetersiz beslenmenin yanı sıra bir dizi bulaşıcı hastalığın önlenmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, artan işlenmiş gıda üretimi, hızlı kentleşme ve değişen yaşam tarzları, beslenme düzenlerinde bir değişime yol açmıştır. İnsanlar artık enerji, yağ, serbest şeker ve tuz/sodyum içeriği yüksek gıdaları daha fazla tüketiyor. Birçok insan yeterli meyve, sebze ve kepekli tahıllar gibi diğer diyet liflerini tüketmiyor. Çeşitlendirilmiş, dengeli ve sağlıklı bir diyetin tam yapısı, bireysel özelliklere bağlı olarak değişecektir. Bununla birlikte, sağlıklı bir diyeti neyin oluşturduğunun temel ilkeleri aynı kalır.

 

  • Sağlıklı bir diyet,  felç ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur.
  • Sağlıksız beslenme ve fiziksel aktivite eksikliği, sağlığa yönelik küresel risklerin başında gelmektedir.
  • Sağlıklı beslenme uygulamaları yaşamın erken döneminde başlar – emzirme, sağlıklı büyümeyi destekler. Bilişsel gelişimi iyileştirir ve fazla kilolu, obez olma riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Enerji alımı (kalori) enerji harcaması ile dengede olmalıdır. Sağlıksız kilo alımını önlemek için toplam yağ, toplam enerji alımının %30’unu geçmemelidir . Doymuş yağların alımı toplam enerji alımının %10’undan az; trans yağların alımı toplam enerji alımının %1’inden az olmalıdır. Yağ tüketiminde doymuş yağlardan ve trans yağlardan doymamış yağlara doğru bir kayma vardır.
  • Serbest şeker alımını toplam enerji alımının %10’undan azıyla sınırlamak sağlıklı diyetin bir parçasıdır. Ek sağlık yararları için toplam enerji alımının %5’inden daha azına daha fazla bir azalma önerilmektedir.
  • Tuz alımını günde 5 gr’dan az tutmak (günde 2 gr’dan az sodyum alımına eşdeğer) hipertansiyonu önlemeye yardımcı olur. Yetişkin popülasyonda kalp hastalığı ve felç riskini azaltır.
  • DSÖ Üye Devletleri, küresel nüfusun tuz alımını 2025 yılına kadar %30 oranında azaltmayı kabul etti. Ayrıca 2025 yılına kadar yetişkinlerde ve ergenlerde diyabet, obezitenin yanı sıra çocuklukta fazla kilo artışını da durdurmayı da kabul ettiler.

Daha fazlası için “Aralıklı Oruç Nedir?” isimli yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca “Diyet ve Beslenme” alanına göz gezdirebilirsiniz.