Alzheimer Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Alzheimer Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Yediğimiz besinler vücudumuzda yağ kan kemik doku ve bütün vücudu oluşturan temel yapı taşlarına ayrılmaktadır. Bu yüzden hayatta kalmanın en önemli şartlarından biri yemektir. Ancak Alzheimer hastaları için, bu hastalığın orta ve ileri dönemlerinde beslenme zorluk çıkarabilir. Hastaların yemek yemeyi istememesi, veya az önce yemek yediklerini düşünmesi, iştahlarını kapalı olması beslenmeyi zorlaştıran en önemli faktörler. Çoğu hasta yemek yemeyi unutmaktadır. Bu hastaların özenle bakılması ve günlük öğünlerinin zamanında verilmesi önemlidir. Hastaların vücudunu güçlü tutmak için doğru beslenme programını uygulamak gerekir. Bu tür hastalar için yetersiz beslenme davranışsal semptomları daha da kötüleştirir, kilo kaybına yol açar.

Alzheimer Hastaları Ne Yemelidir?

Bu hastalıkla beraber şeker hastalığı veya tansiyon hastalığı varsa diyet programı daha komplike olmaktadır. Ama bu hastalıklar yoksa, meyve sebze tahıl az yağlı süt ürünleri proteinli besinler tercih edilmektedir. Bu tür hastaların kolesterol içeriği yüksek olan doymuş yağ oranı fazla olan besinleri tüketmemesi önerilmektedir. Alzheimer hastaları  şekerli hamurlu gıdaları –özel durumlar hariç- tüketmemelidir. Örneğin bu özel durum şu olabilir; hastanın iştahı kapalıysa iştah açmak için hastanın yiyeceklerini biraz iştah açıcı özelliği olan şeker katılabilir. Bu tür hastalığı olanların yüksek sodyum içeren yiyecekleri mümkün Mertebede azaltması gerekir. Çünkü sodyum bilindiği gibi kan basıncını arttırır. Sodyum alternatifi olarak baharat ve otlar tüketilebilir. Hastaların sıvı alımına da yeterli şekilde dikkat etmesi gerekiyor.

Alzheimer Hastaları Neden Yemek Yemez

Genellikle Alzheimer hastalarının iştahı kapalıdır. Bunun sebepleri arasında yiyeceklerini tanımamak, kullanılan diş protezlerinin yemek yerken ağrıya sebep olması, hastalığı yatıştıracak ilaçların yan etkileri sonucu iştah kapatması sebep olarak sayılabilir. Hastayı acıktırmak amacıyla gün boyu bahçeye çıkarmak temiz hava almasını sağlamak yürüyüşe çıkarmak metabolizmasını hızlandırmaya yarayacaktır. Bu tür hastalarda koku alma ve tat alma duyuları zayıflamaktadır. Sadece bu nedenden dolayı bile Alzheimer hastasının iştahı kapalı olabilir. Bakıcıların yemek zamanı geldiğinde hastaya yemeğini kendi eliyle yedirmesi ve yemek yerken dikkat dağıtıcı şeyleri mümkün mertebe azaltması örneğin televizyonu açıksa kapatması ortamı sessizleştirmesi önerilmektedir. Hastaya yedirilecek çorba ve sıcak yemeklerin aşırı sıcak olmamasına dikkat etmek hasta bakıcının görevidir. Çünkü Alzheimer hastaları bir bebek bakımı kadar hassas bir bakıma ihtiyaç duyarlar.

Alzheimer Hastaları Kaç Gün Yaşar?

Bu soru çok merak edilmektedir,  internette, bu tür hastalığa yakalanan yakını olanlar, “ Alzheimer hastalarının ömrü, Alzheimer kaç gün yaşar” gibi kelimeleri aratarak cevap aramaktadır. Alzheimer hastalığı erken evre orta evre ve geç çevre olarak üç farklı evrede ele alınmaktadır. Bu hastalığın teşhisi konulduktan sonra 4 ile 8 yıl arasında bir ömür söz konusudur. Araştırmalara göre çok sıkı takip edilen ve çok iyi bakılan hastaların ömürlerinin teşhisten sonra 20 yıla kadar uzayabildiği de görülmektedir. Durumun kötüleştiği en son evrede, hastanın ömrü aylarla ölçülebilir. Geç evrede hasta 24 saat sürekli bakıma ihtiyaç duyar