Hamam Kültürü ve İşletmeciliği

  • 30 Haziran 2021
  • 2.065 kez görüntülendi.
Hamam Kültürü ve İşletmeciliği

HAMAM KÜLTÜRÜ

hamam-gorsel – Arlino Sauna

Tarihi Antik Romalılar’a kadar uzanan hamam ve işletmeciliği artık kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Normal banyo yapısından farklı olarak hamamlar, külhan adı verilen özel bir ısıtma sistemi ile ısıtılır. Altında yanan bu ateşle beraber sürekli sıcak kalan hamamlar, yüksek nem oranı sayesinde cildi yumuşatarak daha kolay temizlenme imkânı sunar. Kasların gevşemesine, zayıflamaya ve cildin güzelleşmesine katkı sağlayan hamamlar Turistlerin de odağı haline gelmiştir.

 

GELENEKSEL TÜRK HAMAMLARI

Geleneksel Türk hamamları üç ayrı özelliği ile diğer hamamlardan ayrılmaktadır. Bunlardan ilki kabin odaları şeklinde kullanılan giyinme ve soyunma bölümleridir. Gelen müşteriler bu bölümlerde kıyafetlerini yerleştirme ve hazırlanma imkânı bulur. Hamamın merkezinde bulunan yıkan bölümleri ise ’Halvet”, ’Kurna başı’’, ’’Göbek taşı’’ olmak üzere üçe Geleneksel Türk Hamamı Yeniden Gün Yüzüne Çıkıyor - Turizm Globalayrılır. Halvet, insanların yalnız yıkandıkları kapalı odaları oluşur. Kurna başı, içerisinde sıcak ve soğuk suyu karıştırabilmek için taslar bulunan, insanların tek tek yıkandığı bölümlerden oluşur. Göbek taşı ise hamamın orta noktasında bulunan, zeminden daha yüksekte olan ve daha çok keselenme hizmeti veren bölümdür.

HAMAM HİZMETLERİ

Hamam işletmeciliği yapmak isteyen adaylar ilk olarak hamamda verilen hizmetler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Geleneksel hamamlarda kese, masaj ve yıkama hizmeti verilirken günümüz modern hamamlarında spa, köpük banyosu, yağ masajı gibi ek hizmet seçenekleri de eklenmiştir. Hamamın içerisine harcayacağınız maliyet, içerisinde vereceğiniz hizmetler, konsept ve dizayn gibi konular gelecek müşterilerin kalitesini belirlemektedir.

HAMAM İŞLETMECİLİĞİ

Yapılması gereken işlerden ilki hamam açılacak konumu belirlemek ve bu konumda uygun bir bina bulmaktır. Ardından verilecek hizmetler ve yapım maliyeti gelir. Hamamın bulunacağı konum, vereceği hizmetler, iç dizaynı gibi konular maliyetini belirlerken açıldıktan sonra elde edilecek geliri de belirlemektedir. Hamamlarda hijyen çok önemli olduğu için soyunma kabinlerinden göbek taşına kadar dizayn edilecek bütün yerlerin kolay temizlenebilir olması gerekmektedir. Bir hamam açma maliyeti vereceği hizmet aşamasına göre ortalama 100-150 bin TL civarındadır. Düşünülmesi gereken detayların ve maliyetlerin fazlalığı göz önüne alındığında devren satılık ya da kiralık ilanlarına bakmak hamam işletmeciliği yapmak isteyenlere daha cazip gelebilir. Belediyeden işletme açmak için gerekli belgeleri ve prosedürleri tamamladıktan sonra işletmeciliğe başlayabilirsiniz.