Süs Balıkları ve Hastalıkları

Süs Balıkları ve Hastalıkları

Herkesin evinde bir dönem baktığı veya bakmak isteyip de cesaret edemediği evcil hayvanlar kategorisine giren balık çeşitlerine verilen isimdir. Birçok süs balığı çeşidi olmakla birlikte,ağırlıklı olarak Japon, çiklet, lepistes, çöpçü vb. şeklinde çeşitleri bulunmaktadır.Bakımı çok kolay olup ülkemizde tüketimi yılda 500.000.000 adet civarındadır.Türkiye’nin üretim kapasitesi yılda maksimum 10.000.000′la sınırlıdır. Üretim ağırlıklı olarak Akdeniz’in kıyı şeridi ve orta kesimlerinde yapılmaktadır.

Japon Balıkları:

Çeşitleri tüm dünyada 400.000 olarak bilinmektedir. Türkiye’de en çok: Kırmızı Beyaz, Oranda, Altınbaş(Aslanbaş), Teleskop, Kırmızı çeşitleri bilinmektedir ve bu çeşitler üzerinde üretim yapılmaktadır.

Hastalıkları

Japon balıkları 5 derece ile 35 derece sıcaklık arasında yaşayabilmektedir. Hastalıklar genellikle 10 derece altında ki sularda rastlanmaktadır. İç parazit, dış parazit, pullarda dökülme, deri üzerindeki siyah lekeler (balık kanseri), kafa ve vücut üzerindeki sülük benzeri parazit gibi canlılar Japon balıklarında gözüken başlıca hastalıklardır.

Hastalık Tedavi Yöntemleri

Japon Balıkları süs balıkları içerisinde en dayanıklı balıklar olarak gösterilirler. İç parazit ve dış parazit gibi hastalıkları büyütüldüğü havuz ortamında zor gözükmekle birlikte..tedavi süreci erken teşhiste kısa olabilir.Metilen mavisi veya Potasyum Permanganat dediğimiz kimyevi maddelerle tonazı yüksek havuzlarda bu hastalıklardan kurtulunabilir. Metilen mavisi için gramaj sistemi 1 ton suya 1mg metilen mavisi şeklindedir. Kafa ve vücut üzerindeki sülük benzeri parazit canlıların gözlemlendiği balıklar ise havuzdan çıkarılmalı steril olan bir akvaryum ortamında balık gözlemlenmelidir. Bu tür parazit canlılardan kurtulmanın en basit ve ucuz yolu yoğunluğu fazla olan bir tuzlu su içeriği hazırlanmalıdır. Bu tür parazit canlılar tuzlu suda balıktan ayrılarak yaşamlarını devam ettiremezler.

Beslenme ve Bakım Süreci

Japon balıkları dayanıklıdır. Ancak beslenmeleri ve bakım süreçleri ne kadar doğru olursa o kadar uzun yaşarlar. Beslenmeleri kaba tabirle her sabah bir balıkgözü miktarınca ve her balığa aynı şekilde uygulanmalıdır. Bakımları ise akvaryumun litresine göre 3 günde bir ila ayda bir olarak değiştirilebilir. Unutulmamalıdır ki akvaryumlara takılan motorlar sadece suyu temizler. Suyun oksijen miktarını arttırmak için yukarıda da belirttiğim gibi litre miktarına göre su değişimi yapılmalıdır.

Dipnot: Her su değişimde litre miktarına göre akvaryum içine atılacak tuz ve akvaryuma konulacak dinlendirilmiş su balığın ömrünü uzatan unsurlardır.